Fat/carbohydrate ratio but not energy density determines snack food intake and activates brain reward areas

Beitrag in einer Fachzeitschrift
(Originalarbeit)


Details zur Publikation

Autorinnen und Autoren: Hoch T, Kreitz S, Gaffling S, Pischetsrieder M, Heß A
Zeitschrift: Scientific Reports
Verlag: Nature Publishing Group: Open Access Journals - Option B
Jahr der Veröffentlichung: 2015
Band: 5
Seitenbereich: 10041
ISSN: 2045-2322
Sprache: Englisch


Abstract


The snack food potato chips induces food intake in ad libitum fed rats, which is associated with modulation of the brain reward system and other circuits. Here, we show that food intake in satiated rats is triggered by an optimal fat/carbohydrate ratio. Like potato chips, an isocaloric fat/carbohydrate mixture influenced whole brain activity pattern of rats, affecting circuits related e.g. to reward/addiction, but the number of modulated areas and the extent of modulation was lower compared to the snack food itself.



FAU-Autorinnen und Autoren / FAU-Herausgeberinnen und Herausgeber

Gaffling, Simone
Lehrstuhl für Informatik 5 (Mustererkennung)
Heß, Andreas Prof. Dr.
Lehrstuhl für Pharmakologie und Toxikologie
Hoch, Tobias
Lehrstuhl für Lebensmittelchemie (Henriette-Schmidt-Burkhardt Lehrstuhl)
Kreitz, Silke Dr. rer. nat.
Lehrstuhl für Pharmakologie und Toxikologie
Pischetsrieder, Monika Prof. Dr.
Lehrstuhl für Lebensmittelchemie (Henriette-Schmidt-Burkhardt Lehrstuhl)


Zusätzliche Organisationseinheit(en)
Emil-Fischer-Zentrum (Emil Fischer Center)
Erlangen Graduate School in Advanced Optical Technologies


Zitierweisen

APA:
Hoch, T., Kreitz, S., Gaffling, S., Pischetsrieder, M., & Heß, A. (2015). Fat/carbohydrate ratio but not energy density determines snack food intake and activates brain reward areas. Scientific Reports, 5, 10041. https://dx.doi.org/10.1038/srep10041

MLA:
Hoch, Tobias, et al. "Fat/carbohydrate ratio but not energy density determines snack food intake and activates brain reward areas." Scientific Reports 5 (2015): 10041.

BibTeX: 

Zuletzt aktualisiert 2019-28-02 um 06:04